Festék és hőszigetelő festék

Falfestés! Mi sem egyszerűbb! - Mi sem egyszerűbb?

Kedves Látogatónk! A lehető legjobb helyen jár, mert bizonyára fontos Önnek, hogy kizárólag szakmai alapokon nyugvó, pontos és precíz tájékoztatást kapjon a festékek és festés világáról. Kizárólag ez a cél vezetett minket, mikor oldalunkon az elengedhetetlenül fontos információkat összegyűjtöttük e témában. A szakmai cikkek mellett nem árt a hozzászólásokat is figyelemmel kísérni. Több szem többet lát, több fül többet hall. Bizonyára több szempont is felmerül, mikor közvetlen lakókörnyezetünk kialakításáról gondolkodunk. Vegyük ezeket szépen sorjában. A megfelelő szín vagy színek kiválasztás az egyik legfontosabb teendőnk, hiszen a színek kihatnak hangulatunkra, befolyásolják teljesítő képességünket, megszabják mindennapi közérzetünket. A színek megadhatják otthonunk melegségét, de rossz estben nemcsak melegséget, hanem fojtogató légkört is áraszthatnak. A beltéri falfestékek kiválasztása során is fokozott figyelemmel kell lennünk a színek ezen tulajdonságaira.

Hangulat és egészség

Legelőször is ma már alapvető követelménnyé vált, hogy stimmeljenek egymáshoz a falak és a berendezési tárgyak színei. Fontos, hogy választásunkkal össze és szét is tárhatjuk a meglévő tereinket; a sötét tónusok összenyomnak, a világosabbak pedig tágítanak, esetleg magasítanak. Általában mindannyian kedveljük a meleg színeket, a barnát, a vöröset, a sárgát, de nem árt tudni azt sem, hogy a vörös például, a mellette lévő színektől függően akár fojtogató is lehet, a barna pedig túlságosan sötét árnyalatában komorságot okoz. A lilához igazán óvatosan nyúljunk! Ne alkalmazzuk domináns színként! Ugyanakkor finomhangolásra, más színekkel együtt alkalmazva tökéletes a szép hangsúlyok kifejezésére. Másodszor fordítsunk fokozott figyelmet az egészségesünkre, a kiválasztás során zárjuk ki a káros anyagokat! Kerüljük a káros oldószereket tartalmazó festékeket!

Ebből a szempontból mindenképp olyan termék beszerzését javasoljuk, amely vízbázisú és használat után elpárolog. Figyelje meg a dobozon a VOC értékeket, ügylejen arra, hogy az a káros anyagot tartalmazó érték lehetőleg nulla vagy ahhoz közeli szám legyen.

Harc a penész ellen

A saját és családunk egészsége mellett, a beltéri alapanyagok „egészségét” is védenünk, minőségét óvni, élettartamát növelni kell. Egyik legnagyobb ellensége a háznak a penész. Penészmentesítés a legelső feladat a lefestendő felületen. A belső terek a későbbiekben a párásodás miatt könnyen penészesedhetnek, ezért a penészképződést gátolására időt és energiát szükséges fordítanunk az évek során. De már a kivitelezésnél is lehetőleg kerámiatartalmú festéket válasszunk, amelyik hővisszaverő képessége következtében gátolja a páralecsapódást és ezáltal a penészképződést. A megfelelő szellőztetést azonban nem hiányolhatjuk a penészesedés ellen folytatott harcunkban. Ezt semmi más nem helyettesítheti vagy pótalhatja.

Belbecs után jön a külbecs

A belső terek után negyedik témánk, a külső úgynevezett homlokzati festés. A színek kiválasztása itt sem csupán ízlés vagy esztétika kérdése. A színek tulajdonságait itt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A sötétebb színek jobban nyelik a hőt, a nagyobb terhelés következtében így hamarabb elöregszenek. A minőséget itt is meg kell fizetni, hosszútávon azonban gazdasásosabbak, jobban járunk velük, túl azon, hogy megfelelő védelmet nyújtanak az UV-sugárzással szemben, de az időjárás viszontagságainak -eső, szél, hó, fagy- is jobban ellenállnak. Egyikünknek sem mindegy, hogyan mutat a házunk, milyen képet tükröz saját magunkról, továbbá egyikünk sem szeretné évről-évre újra színeztetni lakóotthonát. A kültéri falfestés anyagait három speciális fajtára fejlesztették ki. Tehát különböző festék-fajták léteznek fára, fémre és a tetőre. A fémfesték esetén fontos szempont az oxidációs folyamatok megakadályozása, vagyis a rozsdásodás gátolása. A tetőfestékek egy viszonylag szűk szegmensben mozognak, feladatuk azonban annál inkább jelentős, hiszen megakadályozhatják a beázást, továbbá hővisszaverő tulajdonságuk folytán jelentősen befolyásolják a lakóklímát. A fafestékekről pedig itt csak annyit, hogy a fa élő anyag, ennek következtében folyamatosan változik, festése, kezeléséhez mára már külön szakirodalommal rendelkezik az építőipari szakma.

Link: Festék